+36-20-29-29-29-9 (Éjjel-nappal hívható ügyeleti szám HIBABEJELENTÉSRE!) info@comfort-lift.hu

Kovács Zoltán a TÜV Rheinland Intercert felvonós részlegének vezetője a 2014/33/EU lift direktíva változásait foglalta össze nekünk a régi direktívával összehasonlítva. Az új direktívát 2016. április 20-tól kötelező alkalmazni, ezért is nagyon fontoshogy megismerje minden liftes a pontos tartalmát.

A leírtakért felelősséget nem tudunk vállalni, mivel a leírtak az előadás szubjektív összefoglalója. A leírtak 2015. június 12-én hangzottak el. Dőlt betűkkel Sümeghi Mátyás megjegyzései.

A direktíva célja többek között az EU-n belüli ipari termékek szabad áramlása, a bizalom növelése, a megfelelőség értékelés növelése, a CE jel hitelességének növelése, a jogi keretek meghatározása ipari termékekre, egységes európai akkreditálási szabályok kialakítása, egységes európai piacfelügyelet.

2014/33/EU lift direktívát 2016. április 20-tól kötelező alkalmazni az új személyfelvonókra, addig pedig a “régi” 95/16/EU előírásai vannak érvényben. A direktívát minden egyes tagállam rendelettel vezeti be, így várhatóan a 108/2001-es kormány rendelet módosulni fog, vagy új rendelet lesz helyette. (2015. őszére várható ez)

Érdekesség, hogy a 2017-től kötelező új MSZ EN 81-20 és 50 szabvány még a régi direktívához lettek harmonizálva, ezért számolni kell azzal, hogy ezek az új szabványok is rövid időn belül “lecserélődnek” majd.

A direktíva néhány pontja és néhány változása:

– Továbbra is olyan felvonókra kell alkalmazni, amelyekben személyek is utazhatnak.

– Továbbra is a felvonókra és a biztonsági berendezésekre vonatkozó előírásokat tesz.

– A 0,15 m/s-nál kisebb menetsebességű berendezésekre továbbra sem vonatkozik.

– Építkezéseken alkalmazott építkezési felvonókra NEM vonatkozik. <– Ez azért érdekes, mert nincs pontosan meghatározva az építkezési felvonó. Építkezési felvonó lehet egy – az épület mellé állított fogasléces – emelő is, és egy személyfelvonó, amelyet kibélelnek az építkezés idejére??

– A felvonó definíciója nem változott.

– A fülke definíciója: ami a személyeket, vagy terheket alátámasztja, illetve emeli

– Legfontosabb változás: a direktíva a piacon lévő gazdasági szereplőket részletesebben, több csoportba sorolja, nevesíti őket, és felsorolja a kötelezettségeiket is (gyártó, importőr, forgalmazó, üzembehelyező, stb.), illetve a nem megfelelő termékeknél is részletesebb definíciókat vezet be (visszahívás, forgalomból való kivonás, stb.)

– A direktíva alapján a felvonó egy végtermék, tehát a felvonót nem lehet importálni, vagy forgalmazni, csak forgalomba hozni

– A CE dokumentáción ezentúl szerepelnie kell kötelezően a kijelölt szervezet kódjának, és a certifikációt aláíró személy nevének is olvashatóan

– változik a felvonók megfelelőség értékelése is

– negatív megfelelőség értékelésről, vagy tanúsítvány visszavonásról a kijelölt szervezeteknek tájékoztatási kötelezettségük lesz!

– a bejelentett szervezetekkel kapcsolatban is több követelmény változik: az ellenőrnek függetlennek kell lennie a felvonótól (összeférhetetlenség) / szakmai fedhetetlenség / titoktartási kötelezettség / felelősségbiztosítási kötelezettség / a szervezetek a szabványosítási folyamatokban részt vehetnek (vagy részt kell vegyenek?)/ pártatlannak kell lenniük / megfelelő eszközökkel, felszerelésekkel és szakemberekkel kell rendelkezniük / átláthatónak kell lenniük

A piacfelügyelet (jelenleg MKEH) feladata: értékelés, kivonás, visszahívás /uniós véd intézkedések / azon berendezések vizsgálata, amelyek megfelelőek (szabványnak, direktívának), de mégis kockázatot jelenthetnek / alaki megfelelőségek ellenőrzése (CE jel, adattábla, stb.)

A fentiek főleg az adminisztrációra, dokumentációra vonatkozó előírások. A műszaki előírások nem változtak jelentősen. Ami új:

– a direktívába beemelték az UCM-et (ellenőrízetlen fülke elmozdulás elleni védelmet)

– eddig a felvonó géptér hőmérsékletére voltak előírások, most a felvonógép hőmérsékletére van

– a különböző modulok elnevezései kissé változtak (C helyett C2, H helyett H1)

2014/33/EU lift direktívával érdemes már most ismerkedni, de a végleges előírásokat, majd a bevezető rendeletből ismerhetjük meg. Érdekesség, hogy 2 évnyi érvényesség után az EU felülvizsgálja, és értékeli a direktívát, tehát akár ismét változás is várható a közeljövőben.

Facebook Comments