+36-20-29-29-29-9 (Éjjel-nappal hívható ügyeleti szám HIBABEJELENTÉSRE!) info@comfort-lift.hu

Honvári Gábor a Schindler cég belső ellenőrzéseinek tapasztalatairól tartott előadást. Ezek az ellenőrzések a termékeik biztonsága, valamint a munkavédelmi előírások betartása miatt fontos. Ismét bebizonyosodott, hogy nagyon komoly problémák vannak az üzemelő felvonókkal, amelyen a szakszerű és rendszeres karbantartás sem tud segíteni. 

Bizony ezeket a lifteket modernizálni kellene.

FIGYELEM! Ez egy szakmai bejegyzés, és főleg felvonós szakembereknek szól. A leírtakért felelősséget nem tudunk vállalni, mivel a leírtak az előadások szubjektív összefoglalói! A leírtak 2015. június 11-én hangzottak el. Dőlt betűvel Sümeghi Mátyás megjegyzései olvashatóak.

A Schindler cégnél a biztonságtechnikai ellenőrzéseket a következő lift alkotó elemeken végzik:

– komplett hajtómű fékkel, vagy a komplett hidraulika

– aknaajtók

– biztonsági berendezések

– sebességhatároló és fogókészülék

– fülkeajtó

– kommunikációs egység a fülkében

A vizsgálatokat egy tesztlapon, fényképekkel dokumentálva végzik.

Ennek én nagyon örültem, mivel a Comfort-Liftnél mi is bevezettük már ezt. Mi ‘felvonó állapot diagnosztika’ tesztlapnak hívjuk, és egy-egy ilyen vizsgálat során nem csak a biztonságtechnikai kockázatokat, hanem működésbeli problémákat is igyekszünk feltárni, továbbá a felvonó üzemeltető felé próbálunk egy átfogó képet adni arról, hogy a felvonója milyen állapotban van, milyen munkálatokat kell rajta elvégeztetnie azonnal, vagy a következő években.

A Schindler cég tapasztalatai a következők:

– fékhibák: légrés kicsi, vagy nincs / beállító csavar nincs plombálva, rögzítve / a fékdob sérült, vagy szennyezett / elektromos sérülés a féken (pl. a villamos bekötésnél) / porvédő sérült

– aknaajtók: sérült, vagy hiányzó üveg / repedt, vagy törött aknaajtó görgő (ez az ajtó aknába eséséhez is vezethet!) / a kényszernyitás nincs megfelelően megoldva

– biztonsági áramkör: a biztonsági áramkör rövidre van zárva (vagyis ki van iktatva!!) / a biztonsági érintkező nincs megfelelően rögzítve / az érintkezőt működtető pálya nem megfelelő / a kapcsoló törött / az érintkező nincsen rendes burkolattal ellátva (érintésvédelmi probléma) / sebességhatárolón nincs tárcsavédő burkolat <- igaz, ez nem kötelező, de ajánlott

– fogókészülék: szennyezett a fogókészülék (ez működésbeli gondot is okozhat) / a fogókészülék nincs jól beállítva

A Schindler ezeken felül egy speciális ultrahangos vizsgálattal vizsgálja a csőtengelyek repedéseit, töréseit. Ez a konstrukció főleg régi lifteknél fordul még elő, szerencsére nem gyakori. VISZONT a vizsgált tengelyek 10%-ánál találtak valamilyen problémát!

A Schindler cég nagy hangsúlyt fektet a munkavédelemre is:

A munkavédelem alapvetően a munkáltató feladata.

Néhány problematika a lifteknél ezzel kapcsolatban:

– leesés elleni védelem (nem megfelelő, vagy hiányzik a korlát a fülketetőn -> ilyen esetben mindig leesés elleni hevedert kell alkalmazni)

– süllyesztéki hágcsó nem szabványos, nincs megfelelő korlát

– a gépház megközelíthetősége nem megfelelő, veszélyes (pl. hosszú létra az épület szélén)

– érintésvédelmi problémák

– nincs megfelelő védőtér a fülke alatt, vagy felett

– a gépház nincs megfelelően lezárva

– az aknába benyúló tárgyak (pl. építésből itt maradt kilógó betonvas)

Ezen problémákat mindig kezelni kell, és a kockázatok minimalizálására kell törekedni.

Facebook Comments