+36-20-29-29-29-9 (Éjjel-nappal hívható ügyeleti szám HIBABEJELENTÉSRE!) info@comfort-lift.hu

Budapesten rengeteg társasház épült az 50-es, 60-as években magas belmagassággal, lift nélkül. Ezek a házak jellemzően a belvárosban vannak, és lakói mostanában értek abba a korba, hogy nehézséget okot nekik a lépcső megmászása. Ilyenkor merül fel az ötlet a lift utólagos beépítésére.

A ma épülő társasházak nagy részében van felvonó, hiszen a jelenleg érvényes építési törvény pontosan szabályozza azt, hogy mikor szükséges liftet beépíteni, sőt azt is, hogy mekkorát!

Meglévő épületekbe egy új építményt beépíteni, mindig sokkal nehezebb, mint ha már eleve odatervezték volna. A lift beépítésével azonban sok más gond is van! A földszinten, és az I. emeleten lakók általában nem szeretnének liftet, hiszen nekik nem hiányzik, ráadásul egy belső udvarra épített lift az ő ablakaikat árnyékolja le leginkább! Megépíthető a lift akkor is, ha azt nem támogatja minden lakó? Ezzel majd egy másik cikkben foglalkozunk!

Most lássuk azt, hogy mennyiben kerül egy új lift beépítése, és mi a pontos folyamata a beépítésnek.

  • Először tehát a lakók eldöntik, hogy szeretnének liftet, ezért megbízzák a közös képviselőt, hogy kérjen be ajánlatokat a liftre. Ajánlatok érkeznek is szép számmal általában, és sok esetben a ház lakói elkövetik azt a hibát, hogy a legolcsóbbat választják ki. Hogy mikre érdemes figyelni az ajánlat kiválasztásánál, erre majd kitérünk egy másik cikkben hamarosan.
  • A lakók kiválasztják a lift kivitelezőjét. Megkezdődik a lift tervezése. Egy lift tervezésének piaci díja jelenleg nettó 100-150 ezer Ft körül mozog.
  • Utólagos beépítésnél a lift tervezésével együtt meg kell tervezni a lift aknáját is. Ez utólagos beépítés esetén jellemzően egy könnyű acélszerkezet valamilyen burkolattal. Ennek megtervezése, statikai ellenőrzése szintén kb. nettó 100-150 ezer Ft összegbe kerül.
  • A kész tervekkel meg kell kérni az építési engedélyt a Hatóságtól. Ennek a díja viszonylag alacsony (20 ezer Ft alatti), de az átfutási ideje viszont rossz esetben akár több hónap is lehet!
  • A lift beépítéséhez szükséges a megfelelő villamost BETÁP kiépítése a berendezésig. Jó esetben a háznak van elegendő árama, de rossz esetben akár hálózatbővítésre is szükség lehet. A villamos BETÁP kiépítése nagyban függ attól, hogy a lift milyen messze van a ház fő betápjától. Összességében a BETÁP kiépítése a hálózatbővítéssel együtt elég nagy szórásban, kb. nettó 100-400 ezer Ft-ba is kerülhet!
  • A lift beépítéséhez szükséges egy úgynevezett süllyesztéket kialakítani. Ez az alsó szint padlójától lefele egy akna. Ezt a süllyesztéket minden lift típusnál kötelező kialakítani, mivel a jelenlegi biztonsági előírások szerint a kabin alatt a szerelőnek el kell férnie akkor is, ha a lift a legalsó helyzetében van. A süllyeszték mérete jellemzően 1100-1300 mm mély. A süllyeszték padlójának nagy erőket kell kibírnia, ezért azt megfelelő vasalással kell ellátni. A megfelelően vasalt süllyeszték kialakítása építészeti (kőműves) szakipari munka, és díja nagyban függ a helyi adottságoktól. A süllyeszték kialakítása jellemzően nettó 300-600 ezer Ft körüli összegből valósulhat meg.
  • A liftek beépítéséhez szükséges egy liftakna (torony) kialakítása. Ez az alsó szinttől indul, és a felső szint padlója felett kb. 3,5 méterrel ér véget. Ez az akna utólagos beépítés esetén jellemzően egy acélszerkezet megfelelő statikai számítással. A szerkezet ára függ a lift alapterületétől, az emelési magasságtól, és a szintek számától is. Egy általános, 5 szintes, 10 méter emelési magasságú lift esetében ez a díj nagyságrendileg nettó 1,5 millió Ft körül mozog.
  • A lifteknek nem kötelező zárt térben mozognia, azonban mindenféle biztonsági előírások vannak arra vonatkozólag, hogy a személyek által bejárható területektől mekkora biztonsági távolságot kell tartani nyitott akna esetén, illetve kültéri lift esetén a magyarországi időjárási viszonyok nagyon nem kedveznek a nyitott liftaknának. Emiatt az esetek 99%-ában arra kell számolni, hogy a megépített könnyűszerkezetes liftaknát valamilyen módon körbe kell burkolni. A legszebb burkolat természetesen az átlátszó üveg, de ez egyben a legdrágább megoldás is. Szabadtéri lifteknél engedélyezett a műanyag (plexi, polikarbonát) burkolat is. A burkolatnak azonban minden esetben megfelelő mechanikai szilárdsággal kell rendelkeznie! Éppen ezért polikarbonát esetén is kb. 10 mm-es vastagság szükséges, illetve üveg esetén is 4+4, vagy 5+5 mm-es ragasztott biztonsági üveget kell alkalmazni. Ezek azonban sajnos nem olcsóak. Beltéren természetesen alkalmazható (megfelelő mechanikai szilárdságú) gipszkarton is. A liftakna burkolata bekerülési költsége nagyon változó, és nagyon sok mindentől függ. Az egyik legolcsóbb (de legkevésbé szép) kültéri megoldás lehet pl. az ipari lemez burkolat (a képen a szürke színű burkolat). Egy átlagos liftakna burkolata megfelelő vízszigeteléssel, tetővel kompletten ilyen burkolattal kb. nettó 1,5-2 millió forintba kerül. A legdrágább ragasztott biztonsági üveggel (3 oldali üveggel) egy ugyanilyen átlagos akna burkolata kb. 3-3,5 millió forintba is kerülhet.

Most ott tartunk, hogy még liftünk nincs, de már elköltöttünk nettó 3,5-6,2 millió forintot. És most jön a lift:

Egy átlagos társasházba szinte bármelyik gyártmányú és típusú felvonó megfelelő. A társasházaknak azonban fel kell készülniük arra, hogy ezt a liftet fogják használni legalább 20 évig, és az üzemeltetési költségeket is ők fogják fizetni. Az üzemeltetési költségekről később írunk majd egy másik cikkben, ami viszont biztos, hogy nagyon fontos a megfelelő berendezés kiválasztásánál az, hogy a gyártó hány év garanciát és jótállást ad a liftre!

A lift árát nagyon sok minden befolyásolja, ezért sem lehet találni a neten egy online lift bekerülés kalkulátort. A lift árát befolyásolja, hogy hány szint van, mekkorák a szintek közötti távolságok, a szinteken az ajtók egy irányba nyílnak-e, mekkora a kabin mérete, teherbírása, és persze a speciális igények (pl. üveg kabin, üveg ajtók, stb.).

Egy átlagos (10 méter emelési magasságú, 5 szintes, 1 oldali bejáratú) társasházi lift ára nagyságrendileg nettó 5,2-6 millió forintba kerül, tehát bizonyos rosszabb esetekben előfordulhat az, hogy a lift kevesebbe kerül, mint a mindenféle járulékos költség.

A Comfort-Lift a társasházak legfőbb partnere, ezért számolhat arra, hogy ha ajánlatot kér tőlünk a fentieknél kedvezőbb ajánlatot is össze tudunk állítani bizonyos esetekben! Kérjen ajánlatot, melyet mindig ingyenesen készítünk el!

Figyelem! A fenti cikk 2016-ban íródott! 2021-re a fenti árak 30-70%-kal nőttek!

Facebook Comments