+36-20-29-29-29-9 (Éjjel-nappal hívható ügyeleti szám HIBABEJELENTÉSRE!) info@comfort-lift.hu

Panoráma Hotel Siófok

Cégünk munkatársai idén is részt vettek a Magyar Felvonó Szövetség által szervezett felvonó konferencián. Az aktuális problémák és kérdések átbeszélése mellett azért is hasznos ez a konferencia, mert ilyenkor a liftes társadalom nagy része összegyűlik, sok-sok baráttal, ismerőssel találkozunk. A rendezvény idén is Siófokon a Panoráma Hotelbel volt, és a tavalyihoz képest mintegy 40-50 fővel voltunk kevesebben, de ennek nem az az oka, hogy a rendezvény gyengébb programokat ígért, sokkal inkább az, hogy idén már a rendezvényt már csak a tervezők tudták “elszámolni” kötelező továbbképzésként, a felvonó ellenőrök nem.
Ettől függetlenül rengeteg ellenőr is eljött, és nagyon sok felvonós cég fiatal képviselője is.

FIGYELEM! Ez egy szakmai bejegyzés, és főleg felvonós szakembereknek szól. A leírtakért felelősséget nem tudunk vállalni, mivel a leírtak az előadások szubjektív összefoglalói! A leírtak 2015. június 11-én hangzottak el.

Dőlt betűkkel Sümeghi Mátyás megjegyzései.

Gyula ismét ismertette a szakmával nagy vonalakban a 146/2014. kormány rendelet előírásait, majd elmondta, hogy az MKEH a rendelet alapján milyen feladatokat kapott, milyen munkát végez.

A rendeletnek megfelelően az MKEH oldalán a bejegyzett felvonó ellenőrök listája mindig frissen megtalálható: <b><u>Felvonó ellenőrök listája</u></b>. Magyarországon jelenleg 198 ellenőr van bejegyezve. Az MKEH ezen kívül valamennyi Magyarországon nyilvántartásba vett felvonóról elektronikus online nyilvántartást vezet. Az adatbázishoz a hatóságoknak van olvasási joga, de írási joga csak az MKEH-nek van. Tervbe van véve, hogy ehhez az adatbázishoz olvasási jogot kapjon majd a 3 akkreditált szervezet is: a Marton Szakértő Iroda Kft., az ÉMI-TÜV SÜD Kft., valamint a TÜV Rheinland Intercert Kft. Későbbiekben pedig a kormányablakon keresztül a felvonó tulajdonosa/üzemeltetője is kaphat majd hozzáférést a saját liftjeihez.

Illyés Gyula felhívta a figyelmet arra, hogy az ellenőrök által kiállított vizsgálati jegyzőkönyvek okiratnak számítanak, ezért azokat ennek megfelelő komolysággal kell kezelni. A jegyzőkönyvek elektronikus másolata (mint az éves fővizsgálat jegyzőkönyve, mind az időszakos vizsgálat jegyzőkönyve, mind a karbantartás megfelelőség ellenőrzési jegyzőkönyv) az MKEH-hez kerül, ők ezt is elektronikusan csatolják a felvonók adatbázisához. A beérkezett jegyzőkönyveknél a legjellemzőbb hibák:

– a felvonó ellenőr olvashatatlan kézírása -> ez esetben az ellenőrt megkérik, hogy küldje be újra, olvashatóan a jegyzőkönyvet

– a jegyzőkönyv elektronikus fájlja nem olvasható -> újra kell szkennelni, és újra kell küldeni a jegyzőkönyvet

– adathiányos jegyzőkönyv -> az új rendszer miatt néhány többlet adatot fel kell vezetni legalább első alkalommal a jegyzőkönyvre

– adathibás jegyzőkönyv -> tisztázni kell, hogy az adatbázisban, vagy a jegyzőkönyvben szereplő adatok a helyesek

Megtudhattunk pár statisztikai adatot is a nyilvántartásból:

Magyarországon nyilvántartott felvonók kor eloszlásuk szerint:

10 évnél fiatalabb: 9579 db., 21%

11-20 év közötti: 7570 db., 17%

21-30 év közötti: 5404 db., 12%

31-40 év közötti: 11544 db., 25%

41-50 év közötti: 5576 db., 12%

51 évnél idősebb: 6123 db., 13%

Összesen: 45796 db. nyilvántartott berendezés

A fenti adatok azért is nagyon érdekesek, mert  146/2014. korm. rendelet értelmében 2020-ban minden 20 évnél idősebb felvonón úgynevezett szabványossági felülvizsgálatot kell végezni. A jelenlegi adatok alapján ez a felvonók több, mint felét érinti, és ismerve a felvonókat, ezen felvonók 99%-a nem fog átmenni egy ilyen vizsgálaton, vagyis a jelenlegi álláspont szerint le kell őket kapcsolni!

A fenti berendezések közül számos olyan van, ami bontás alatt van, veszélytelenítve lett, leállították. Így a Magyarországon üzemelő és nyilvántartásba vett berendezések száma: 37301 db. Ebből 20613 db. üzemel a fővárosban.

A nyilvántartásba nem vett berendezésekről természetesen nincsen adat, de egyes tippek szerint kb. 10 ezer illegális (fekete) lift üzemel Magyarországon.

Megtudtuk, hogy az új berendezések száma 2014-ben valamelyest több volt, mindt 2013-ban, de még így is messze elmaradt a 2011-es, és az azelőtti szinttől. Tovább árnyalja a dolgot, hogy a 146/2014 kormány rendelet változása miatt a berendezések darabszámába már a lépcsőliftek is beleszámítanak, míg korábban ezek nem számítottak. Így vélhetően továbbra is csökkenés történt, ami az új felvonók üzembehelyezésének darabszámát illeti.

Az MKEH az elmúlt 1 évben 202 olyan felvonót “legalizált”, amelyeknek volt rendszeres vizsgálata, de valamiért a korábbi nyilvántartásban nem szerepeltek.

Az MKEH piacfelügyeleti tevékenysége során 44 liftet vizsgált meg. Ezek 80%-ánál talált valamilyen hiányosságot. A legjellemzőbb hiba a CE jelölés hiánya volt, de sok helyen hiányzott az EK megfelelőségi nyilatkozat, a használati utasítás tábla, pár alkalommal hiányzott a gyári szám, az adattábla, vagy a biztonsági berendezések megfelelőségi nyilatkozata.

 Érdekesség: jogszabályi változás miatt az MKEH jelenleg nem tud bírságolni! Ha tehát egy liften nincs megfelelő vizsgálat, vagy bármilyen más hiányosságot tapasztal a hatóság, akkor bírságot nem szabhat ki, legfeljebb a liftet állítja le hatóságilag.

Facebook Comments