+36-20-29-29-29-9 (Éjjel-nappal hívható ügyeleti szám HIBABEJELENTÉSRE!) info@comfort-lift.hu

Munkavédelem

Munkavédelem

A XXIII. Magyar Felvonó Konferencia második előadása egy szó szerint életbevágóan fontos témáról szólt, a munkavédelemről. Az előadásból ismét kiderült, hogy 5 éven belül sok ezer liftet kell leállítani, hacsak 

nem változik meg a liftekre vonatkozó, és a szabványossági felülvizsgálatot előíró 146/2014. kormány rendelet. A rendeletet ezen részét az előadó – akárcsak a szakma – egy átgondolatlan, hibás gondolatnak tartotta. Az előadó méltatta, hogy az MFSZ-nek van munkavédelmi politikája, amelyet a weboldalukon publikálnak is. Szintén ezen az oldalon nyomon követhető a felvonókra vonatkozó valamennyi szabvány. Talán a szakmán belül is sokakat meglep, hogy ez mindösszesen 218 szabványt jelent!

Az építőipar jelenleg az egyik legveszélyesebb szakma. Az ellenőrzések során rendszeresek a munkavédelmi problémák, a védőeszközök hiánya, vagy a megfelelő balesetvédelmi oktatás hiánya.

Érdekes adat, hogy 2014-ben összesen 19661 olyan baleset történt, amelyről a hatóság tudomást szerzett. Ebből sajnálatos módon 69 halállal végződött. Ez a szint jóval magasabb, mint az utóbbi években mért adatok. Ennek több oka van:

– a munkavédelmi ellenőrzéseket végzők száma kb. 1/3-ra esett vissza, ezért kevesebb az ellenőrzés

– ennek hatására a kiszabott bírságok összege is csökkent. 2014-ben összesen 82 millió forint bírságot szabtak ki (ez az összeg 2008-ban még 800 millió felett volt!)

– és a “kis- és középvállalkozásokat TILOS büntetni” – ezt a dolgot nem teljesen értem (Sümeghi Mátyás)

A közmunka program hatására fokozódik a baleseti kockázat, ugyanis normál esetben egy munkahelyi alkalmassági vizsgán azt vizsgálják, hogy az adott személy az adott munka elvégzésére alkalmas-e? A közmunkásoknak ez egy fordított folyamat, és azt vizsgálják, hogy milyen munka elvégzésére nem alkalmas, tehát azt feltételezik, hogy minden másra igen. A másik nagy probléma, hogy a közmunkások a szükséges munkavédelmi eszközöket sem kapják meg.

A munkavédelem, az előírások jogszabályi átszervezése jelenleg folyik, a vége még nem látszik.

Mandrik István elmesélte, hogy a korkedvezményes nyugdíjról folyó tárgyaláson a munkaadói oldalt ő képviselte, és vezette. Sikernek tartja, hogy sikerült elérni azt az álláspontot, hogy azon emberek átképzésében, akik koruknál fogva, vagy megváltozott képességeik miatt átképzésre szorulnak, a kormány aktívan vegyen részt (biztosítsa a forrást).

Facebook Comments