+36-20-29-29-29-9 (Éjjel-nappal hívható ügyeleti szám HIBABEJELENTÉSRE!) info@comfort-lift.hu

A víz nyomai egy süllyesztékben. Kép forrása: internet

Manapság már Magyarországon is egyre gyakoribb a szélsőséges időjárás, és az, hogy rövid idő alatt nagy mennyiségű csapadék hullik le. Így történt ez múlt éjjel is. Mi a teendő, ha beázik a lift?

Az első és legfontosabb, hogy az üzemeltető értesítse a szerelőt! Az adott liftet a karbantartó ismeri a legjobban, ő tudja, hogy az adott liften a süllyesztékben milyen olyan szerelvények lehetnek, amelyek a víz hatására nem működnek megfelelően, esetleg balesetet okozhatnak.

A süllyesztékben álló víz sem a liftnek, sem az épületnek nem tesz jót, ezért minél előbb meg kell tőle szabadulni! A legjobb persze, ha mindezt a szerelő intézi el!

TEENDŐK:

1. Amennyiben a felvonó még működőképes, és az alsó szinten áll, küldjük fel egy köztes szintre. (ne a legfelsőre, mert akkor az ellensúly jön le a vízbe) A felküldésnél ne szálljunk be a kabinba! Sétáljunk fel egy szintet, és hívjuk oda a liftet! Ha a lift megérkezett, áramtalanítsunk azonnal! A víz miatt a felvonó most fokozottan áramütés veszélyes!

2. Amennyiben a lift már nem működőképes, akkor a kabint kézi erővel kell feljebb emelni egy arra jogosult személynek. Ilyenkor fontos, hogy a loftet áramtalanítsuk mielőtt nekiállunk a mozgatásnak! Hajtóműves lifteknél a gépházban a fék megnyitásával, és ha szükséges a kézi kerék forgatásával, hidraulikus lifteknél a kézi pumpával, gépháznélküli lifteknél pedig a speciális eszközök segítségével, melynek leírása az adott lift kezelőhelyénél megtalálhatóak!

3. Ha a kabin nincs már az alsó szinten, akkor egy arra jogosult személy az alsó aknaajtót nyissa meg a szükségnyitó kulccsal (ez egy háromszög alakú – régen 2 tüskés kulcs). Ekkor már láthatóvá válik, hogy mennyi víz gyűlt össze a süllyesztékben.

4. Egy merülő szivattyú, zsompszivattyú, vagy esetleg egy nedves porszívó segítségével a víz nagy részét ki kell szívni a süllyesztékből. FONTOS, hogy a süllyesztékbe, az aknába az üzemeltető nem léphet be! Tehát a műveletet csak kívülről szabad végezni! Nagyon fontos továbbá, hogy a süllyeszték általában 1,2-1,5 m mély, és tele van kiálló szerelvényekkel! Fokozottan figyelni kell arra, hogy a kiszivattyúzás közben ne essen be senki! A nyitott aknaajtót még rövid időre sem szabad felügyelet nélkül hagyni, hiszen egy gyerek, vagy egy gyengén látó beeshet a süllyesztékbe!

5. Ha sikerült a víz nagy részét kiszivattyúzni, akkor az ajtót gondosan zárjuk vissza, majd várjuk a szerelő érkezését! A liftet semmiképpen se kapcsoljuk fel addig, amíg a szerelő át nem nézte a lift működését! A víz okozhatott olyan károkat a liftben, amelyek a működést nem befolyásolják, de a biztonságot igen!

Sajnos egy-egy ilyen beázás akár komoly anyagi károkat is tud okozni! Ne hagyjuk, hogy a szerelő azt mondja, hogy “az a pár centi víz az aljáról majd elpárolog”! Azt igenis szárazra ki kell tisztítani, ugyanis a vízben álló acél szerelvények is oxidálódnak, valamint a víz párolgása miatti magas pára miatt valamennyi szerelvény élettartama csökkenhet!

Fontos továbbá az is, hogy a beázást követően a süllyesztéket fertőtleníteni kell, ki kell tisztítani, és a szükséges korróziógátló festéseket el kell végezni!

FONTOS! FONTOS! FONTOS! A fenti munkákat lehetőleg ne az üzemeltető, hanem a felvonó karbantartója végezze el!

Más lifteseknél is leálltak liftek, nem csak nálunk? Ki mit csinál ilyenkor?

Facebook Comments