+36-20-29-29-29-9 (Éjjel-nappal hívható ügyeleti szám HIBABEJELENTÉSRE!) info@comfort-lift.hu

Lifteknél az ellensúly arra szolgál, hogy a kabin súlyát, valamint a fülke terhelés egy részét kiegyenlítse. Ezzel elegendő kisebb teljesítményű motort és hajtóművet alkalmazni, mivel csak a kiegyenlítetlen tömegek mozgása igényel nagy erőt/energiát. Egy-egy felújításnál előfordulhat, hogy változik a fülke tömege. (például beépítenek egy automata fülkeajtót) Ilyen esetekben az ellensúly tömegét is meg kell növelni. Sajnos számos alkalommal tapasztaljuk, hogy sok felvonós kollégánk ezt nem teszi meg.

Az ellensúlyt általában úgy méretezik, hogy a fülke saját tömegét (P) és a fülke teherbírásának a felét (Q) egyenlítse ki. Így tehát az ellensúly tömege: P + Q / 2

Hogyan lehet növelni az ellensúly tömegét? Az ellensúly általában egy keretből, és a keretben ellensúly elemekből áll. További elemek behelyezésével növelhető az ellensúly tömege. És mi a helyzet akkor, amikor már nem fér el több elem. A profi liftszerelő ilyenkor sem esik kétségbe:

(forrás: Facebook)

Ez természetesen nem egy elfogadott megoldás. Egyrészt előírás az ellensúly elemek megfelelő rögzítése, ami a képen láthatólag egyáltalán nincs jól megoldva. Másrészről esztétikailag is “érdekes” a dolog. Harmadrészt pedig az ellensúly alatt található ütküző sem fog megfelelően működni ebben az elrendezésben.

Facebook Comments