+36-20-29-29-29-9 (Éjjel-nappal hívható ügyeleti szám HIBABEJELENTÉSRE!) info@comfort-lift.hu

Archimedes

Időszámításunk előtt 236. Archimedes találmánya:

Archimedes a nagy görög matematikus és feltaláló kifejlesztett egy olyan emelőszerkezetet, amely tárcsákkal és kötelekkel emelte a terhet. A köteled egy dobra tekerte fel, és le. Ez volt valamennyi felvonó alapműködése a következő 2000 évben.

A “lifteket” ebben az időben leginkább építkezéshez, teherszállításhoz használták, az emberek még a lépcsőn közlekedtek.

Az emeléshez szükséges erőt villamos áram hiányában emberi, vagy állati erővel oldották meg. (például szamarakkal).

1541. Kellett a hit ereje is a használatához:

Mi “készültünk” a mohácsi csatavesztésre, amikoris már működött görög országban egy “személylift”. A lift a görög Meteora városában lévő Szent Varlaam kolostorban működött.

A kolostor egy 70 méter magas szikla tetejére épült, amelyre egy kézi erővel működtetett lifttel lehetett feljutni, vagy anyagot felszállítani.

Maga a “kabin” egy tákolt fabodega, vagy háló volt, az emelést pedig egy kötél fel- és letekerésével végezték.

1743. fenséges lift:

Franciaországban készült az a lift, amelynek a kabinja egészen emlékeztet már a mai lift kabinokra. Ez egy egyszmélyes lift kabin volt, amelyet XV. Lajosnak építettek. A liftet csak és kizárólag a király használhatta.

A lift az első és a második emelet közlekedett.

A liftet sokan “flying chair”, vagyis repülő szék néven ismerik és emlegetik.

1793. jönnek az oroszok: 

Ivan Kulibin orosz tudós épített az első csavarorsós felvonót a cár téli palotájába Szentpétervárra.

1823. túrista lift:

Londonban épült az első olyan lift, amelyet a hétköznapi emberek is használhattak. Burton és Hormer, két angol építészmérnök építette azért, hogy a turistákat felemeljék az épület tetejére, és onnan csodálhassák meg a londoni panorámát. A lift leginkább érdekességként, attrakcióként működött.

1845. hidraulikus emelés:

Sir William Thompson találta ki, és valósította meg az első vízzel működő, hidraulikus darut, amely árut rakodott a kikötőbe érkező hajókról és hajókra.

1 évvel később pedig megépült az első hidraulikus elven működő ipari lift is.

1854. nagy biztonsági előrelépés:

Elisha G. Otis bemutatta “biztonságos felvonóját”. A lift automatikusan befékezte magát, ha a kötél elszakadna, így a kabin nem tud lezuhanni. Mindezt Otis a Kristály Palotában, a New York-i világkiállításon mutatta be. Ezt a fajta fogókészüléket a mai napig használják a lifteken, igaz kicsit továbbfejlesztve.

A bemutató során OTIS saját maga állt a kabinba, és egy lélegzetelállító bemutatón demonstrálta a zuhanásgátló működését.

Innentől fogva a liftek biztonsága, és a liftek iránti bizalom nagyban nőtt, és megnyílt a lehetőség, hogy egyre több nyilvános épületbe, és magas épületekbe is beépülhessenek a liftek.

A technika fejlődésének köszönhetően a lifteket ekkor már nem emberi, vagy állati erővel hajtották, hanem gőzgépekkel.

Kíváncsi a folytatásra. IDE KATTINTVA megtalálja –>>

Facebook Comments